Freerunning

Freerunning

Letterlijk vertaald betekent freerunningΒ  β€œvrij rennen”. Dat is eigenlijk precies waar het bij freerunning om draait, het vrij bewegen, zelf bepalen welke beweging jij wilt maken en daarbij telkens jezelf ontwikkelen! Freerunning is een sport waarbij het van belang is dat je overal een uitdaging in ziet; in het verbeteren van je eigen kunnen, in het oprekken van je grenzen, in het overkomen van je angsten en in het sneller, sterker, flexibeler en stabieler worden bij sprongen, salto’s en andere bewegingen. Ontdekken wat je uit je eigen lichaam kunt halen en hoe je telkens een stapje verder kunt gaan op een veilige manier. Freerunning wordt ook wel eens ‘parkour‘ genoemd, maar bij parkour ligt de focus wat meer op de snelheid terwijl het bij freerunning meer gaat over tricks en show. Beide takken van de sport komen overigens aan bod bij onze lessen.

Over de lessen
In de lessen worden allerlei toestellen gebruikt om de meest creatieve opstellingen te bouwen en een uitdagend freerunning parcours uit te zetten in de gymzaal. Hierbij maken we gebruik van de springkasten, matten, bokken, banken, muren, trapezoΓ―des, touwen en wandrekken. We werken aan het snel mogelijk afleggen van een parcours (parkour), maar ook aan het aanleren en verbeteren van allerlei freerun moves/tricks zoals precisions, strides, vaults (monkey, kong, dash, lazy, safety, reverse, speed step), salto’s (front/back/side flips, gainers, corks, wall/palm flips), de cat leap, parkour roll, palm spin en ga zo maar door! In de zaal hebben kinderen de mogelijkheid om technieken te leren en moeilijke tricks stap voor stap op te bouwen op een veilige manier. Als ze het in de zaal eenmaal beheersen kunnen ze (eventueel) zelf de stap zetten om de sport buiten te beoefenen, want freerunning is en blijft natuurlijk in essentie een buitensport.


Trainers
De freerunlessen worden gegeven door Remco Tietema en Fredau Buwalda. Remco is zelf een fanatieke en goede freerunner. Hij heeft het CIOS en de hbo-opleiding Sportkunde in Groningen afgerond. Hij gaf eerder ook freerunlessen in Oldemarkt, waar hij zelf vandaan komt. Fredau is al sinds jongs af aan betrokken bij CSC als turnster en jurylid. Sinds 2015 heeft ze zich (naast ander werk) toegelegd op het lesgeven in freerunning en heeft inmiddels een Freerun Coach Niveau 3 opleiding van de KNGU/Freerun Basics op zak. Naast het lesgeven doet Fredau ook de coΓΆrdinatie van freerunning bij CSC, dus voor vragen, proeflessen, aanmeldingen of afmeldingen kun je bij haar terecht via freerunnen@csc-joure.nl.

Stan Herder en Mart Roosjen zijn onze jonge trainers die zelf lang gefreerunt hebben en Remco en Fredau vaak helpen bij de lessen. Op woensdags is Mart er vast bij en Stan is momenteel onze vaste invalkracht.

Β 
vlnr: Fredau, Stan, Remco

Freerunwedstrijden/Jams
Freerunning is niet echt een wedstrijdsport, maar toch zie je wel steeds meer evenementen opkomen waar freerunners de β€˜strijd’ aangaan op snelheid of stijl. Maar bovenal gaat het om de ontmoeting, het vriendschappelijk samen trainen en elkaar inspireren tussen de wedstrijden door. In februari heb je in Friesland bijvoorbeeld het IFKF in Jubbega. Landelijk zijn er grote events zoals bijvoorbeeld:Β 4 the love of movement, Hop The Block en de Dutch Championships Freerunning.Β De wedstrijden worden altijd getipt aan de leden. Zij zijn vrij om zich hiervoor in te schrijven.


Locatie freerunlessen
Sporthal De Stuit, Joure

Kijk voor lesrooster en contributie in het menu rechts.

Durf jij het aan?
Twijfel je of freerunning wel iets voor jou is? Kom dan gerust een keer kijken. Een proefles volgen kan, als er plek is in een groep. Stuur hiervoor een mail naar freerunnen@csc-joure.nl en geef even je (of jouw kind zijn/haar) naam, geboortedatum en ervaring met freerunning of andere sporten door om een goede inschatting te kunnen maken in welke groep hij of zij het beste past.

 


Voor foto’s en filmpjes van onze freerunners, check onze Instagram account @cscjoure_freerunning!